Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Верхньорогачицька територіальна громада

30.08.2024 09:13

Підстави та припинення шлюбу

117ae2d9-5cc2-40b6-ab0b-459d525b19a6.jpg

Припинення шлюбу — це юридичний факт, який завжди тягне за собою правові наслідки майнового та немайнового характеру. Порядок та підстави припинення шлюбу врегульовано главою 11 Сімейного кодексу України (далі — Кодекс).

✍🏻 Кодексом встановлено такі підстави припинення шлюбу:

▪️ внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим.

▪️ внаслідок його розірвання.

Якщо один із подружжя помер до набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу, вважається, що шлюб припинився внаслідок його смерті. У разі, якщо у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу один із подружжя помер, вважається, що шлюб припинився внаслідок його розірвання.

Крім того, фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо:

🔻 у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом 3-х років;

🔻 пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, — протягом 6-ти місяців;

🔻 є можливість вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру — протягом 1-го місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

👤 Фізична особа, яка пропала безвісти у зв’язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу 2-ох років від дня закінчення воєнних дій.

🗓️ Людина оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв'язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

📤 Після набрання законної сили рішенням про оголошення фізичної особи померлою суд надсилає рішення відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану (далі — орган ДРАЦС) для реєстрації смерті фізичної особи.

Документом 📄, що підтверджує факт припинення шлюбу внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим, є свідоцтво про смерть, видане органом ДРАЦС.

Водночас зазначаємо, що якщо особа, яка була оголошена померлою, з’явилася, і відповідне рішення суду скасовано та актовий запис про смерть анульовано, її шлюб з іншою особою поновлюється 🔄 за умови, що ніхто з них не перебуває у повторному шлюбі.

🟦 Розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану

Кодексом передбачено, що подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву 📃 про розірвання шлюбу.

Також розірвання шлюбу органом ДРАЦС може відбутися за заявою одного з подружжя, якщо другий із подружжя:

▪️ визнаний безвісно відсутнім;

▪️ визнаний недієздатним.

❗️ Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

⚖️ При цьому визнати фізичну особу безвісно відсутньою можна тільки у судовому порядку.

У разі якщо особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з’явилася, і відповідне рішення суду скасоване, її шлюб з іншою особою може бути поновлений 🔄 за їхньою заявою ✍🏻, за умови, що ніхто з них не перебуває у повторному шлюбі.

👤 Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

📄⚖️ Рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або про визнання особи недієздатною є підставою для державної реєстрації розірвання шлюбу та видачі органом державної реєстрації актів цивільного стану відповідного свідоцтва.

🟦 Розірвання шлюбу на підставі рішення суду

Кодексу встановлено, що подружжя, у якого є діти, має право подати до суду заяву 📑 про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Також позов про розірвання шлюбу може бути пред’явлений одним із подружжя.

❗️ Позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

✍🏻 Чоловік, дружина мають право пред’явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою.

Опікун має право пред’явити позов про розірвання шлюбу, якщо цього вимагають інтереси того з подружжя, хто визнаний недієздатним.

☝🏻 Підстави для розірвання шлюбу за позовом одного з подружжя визначені статтею 112 Кодексу.

🗣️ Зазначаємо, що особа, яка змінила своє прізвище у зв’язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

🟦 Момент припинення шлюбу у разі його розірвання

Кодексом визначено, що у разі розірвання шлюбу органом ДРАЦС шлюб припиняється у день реєстрації розірвання шлюбу.

Розірвання шлюбу, здійснене органами державної реєстрації актів цивільного стану, засвідчується Свідоцтвом про розірвання шлюбу.

У разі розірвання шлюбу судом ⚖️ шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

❌ Видача повторного свідоцтва про шлюб після його припинення законодавством не передбачена.

ℹ️ Звернувшись до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану на території, ЦНАПу, або подавши заяву на Порталі Дія за 🔗 https://diia.gov.ua/services/vityag-pro-rozirvannya-shlyubu можна отримати Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища, що містить відомості про розірвання шлюбу, або з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію розірвання шлюбу.

Юстиція без бар’єрів — ініціатива у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Стратегія розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

#безбарєрність #barrierfree

🔗 Докладніше: http://bit.ly/4e5HuzT

Інформація станом на 29.08.2024