Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Верхньорогачицька територіальна громада

23.08.2024 09:38

Прізвище, власне ім'я, по-батькові дитини: особливості присвоєння та визначення

e22dcafd-7a60-4d6c-8412-497a66d6dce6.jpg

Фізична особа набуває прав та обов’язків і здійснює їх під своїм ім’ям.

Ім’я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

🔏 Державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові.

Прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо батьки мають спільне прізвище, це прізвище присвоюється і дітям.

⬆️ У разі різних прізвищ за згодою батьків, що підтверджується спільною заявою про державну реєстрацію народження, дитині присвоюється прізвище батька чи матері або подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ.

‼️ У разі присвоєння дитині подвійного прізвища батьки зазначають у заяві про державну реєстрацію народження, з якого прізвища (батька чи матері) має починатись прізвище дитини.

⚠️ У разі якщо мати та/або батько дитини не можуть подати спільну заяву про державну реєстрацію народження, її та/або його письмова згода про присвоєння прізвища дитині, справжність підпису на якій має бути нотаріально посвідчено, може бути подана через представника.

Ім’я дитини визначається за згодою батьків. Ім’я дитини народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матір’ю дитини.

Дитині може бути дано не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько дитини.

При державній реєстрації народження іншою особою власне ім’я дитини

присвоюється за її вказівкою.

‼️Спір між батьками щодо прізвища та імені дитини може вирішуватись органом опіки та піклування або судом.

По батькові дитини визначається за іменем батька. Якщо батько має подвійне власне ім’я, то по батькові дитини присвоюється за одним із них на вибір батьків.

➡️ На прохання батьків по батькові може утворюватись згідно з національними традиціями або не присвоюватись взагалі.

По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи,

яку мати дитини назвала її батьком.